I Nyedrammen opprettholder vi tett kommunikasjon med nærområdet og de kommunale tjenestene som tilbys. Det vi har som mål å få frem i søkelyset, derimot, er de fremste virksomhetene i nærområdet. På den måten vil klienter være sikre på at virksomhetene vi belyser har bevist at de gir god service, samt følger de nødvendige retningslinjene i henhold til Corona-situasjonen som den er nå.
Vi er stolte av å operere med følgende stikkord:
- Kvalitet: Vi dekker bare de virksomhetene som kan sikre god kvalitet, som gir effektiv støtte til sine kunder, og som rett og slett fortjener å bli fremvist.
- Kundedrevet: Nettsiden vår styres av kunder, noe som betyr at den informasjonen vi tilbyr kommer fra frivillige folk sine bidrag.
Og i denne artikkelen skal vi forklare litt om vårt store fokus på lærebedrifter.
Først: Hva er en lærebedrift?
En lærebedrift er enkelt sagt en virksomhet som tar inn lærlinger. For å kunne gjøre dette må de ha fått offentlig godkjennelse av opplæringskontoret i sin gjeldende fylkeskommune. Godkjennelse krever at virksomheten kan bevise at de har tilstrekkelig kompetanse til å lære opp praktikanter i samsvar med en fagplan som har blitt utstedt av en kvalifisert fagansvarlig. I tillegg må de naturligvis ha kapasiteten til å ta inn lærlinger, for eksempel ved at de har andre arbeidere som kan bruke litt av sin tid til å vise lærlingene hvordan ting skal gjøres.
Den nasjonale utfordringen
I 2019 hadde vi over 28 000 virksomheter som var kvalifiserte til å ta inn lærlinger. Selv om det oppstår flere og flere lærebedrifter over årene, er det likevel en stor mengde virksomheter som har godkjenning men ikke har lærlinger. For eksempel hadde nesten en tredjedel av de godkjente lærebedriftene vært uten praktikant i løpet av de siste 365 dagene, ifølge en undersøkelse.
For å operere i tråd med vår ambisjon om å kunne fremme de beste virksomhetene i nærområdet, vil det ikke være nok at disse virksomhetene er godkjente lærebedrifter; de må også kunne vise oss hvor mange lærlinger de har, siden dette er blant de egentlige tallene vi er ute etter når vi sier vi skal ha fokus på lærebedrifter.
Enda bedre er det om virksomhetene kan vise oss litt mer utfyllende informasjon, for eksempel hvor mange lærlinger de faktisk ansetter etter opplæringsperioden, hvorvidt lærlingene har tilegnet seg god nok kompetanse til å arbeide selvstendig, og om det finnes noen lærlinger som har jobbet i mer enn for eksempel fem år. Disse faktorene vil kunne si oss noe om hvor opprettholdbart opplegget til virksomhetene er, og jo høyere de scorer, desto mer sjanse har de for å bli anbefalt av oss.
Fem fordeler
Sett bort ifra at din virksomhet vil ha større sjanse til å bli fremmet av oss, hvilke andre fordeler ligger det i å opprette en lærebedrift?
- Å ta inn lærlinger har vist seg å være en tidsbesparende og kostnadseffektiv måte å skaffe seg gode ansatte over lengre tid. Når man går rett til skolene for å ansette de som har tatt et valg om å studere et visst fag, og viser interesse for det, er det mer sannsynlig at de blir hos bedriften gjennom årene.
- Virksomheten utvikler seg selv, og flere jobbsøkere får lyst til å arbeide der.
- Ved å jobbe sammen med skolene og den lokale kommunen for å utdanne gode yrkesfolk, viser virksomheten et godt ansvar for samfunnet. Man gir studenter en forutsigbarhet som får dem til å føle seg trygge angående sin karriere, og man kan være med på å utvikle den lokale kulturen.
- Rent økonomisk vil man gjennom hele opplæringsperioden få støtte for å hjelpe til med ulike kostnader som forekommer. Denne summen ligger på cirka 6-7000 kroner.
- Som godkjent lærebedrift får man tilgang på omtrent 20 000 praktikanter i mange ulike yrker, for eksempel rørlegging, sveising, og båtbygging.
Når man tar disse fordeling i betraktning, blir det enklere å komme seg gjennom følgende.
Hva stopper folk flest?
Vi har funnet ut at det hovedsakelig er tre ting som stopper virksomheter fra å bli godkjente lærebedrifter:
- Hele opplegget ser ut til å være vanskelig og rotete.
- Det er utfordrende å finne gode lærlinger hvis man mangler god kontakt med skoler i nærområdet.
- Opplæringskontoret tar mye av utbyttet.
Det er naturlig at slike ting ikke akkurat oppmuntrer virksomheter til å bli lærebedrifter. Men hvis over 28 000 andre virksomheter har klart det, hvorfor kan ikke din?
Vil du at vi skal anbefale virksomheten din? Bli en lærebedrift!
På Utdanningsdirektoratet sine nettsider vil du enkelt finne ut hvordan du kan sette opp en godkjent lærebedrift. Du finner også alt du trenger å vite om hele prossessen om hvordan bli en lærebedrift hos Smartemploy. Og hvis du allerede er en lærebedrift, anbefaler vi sterkt SmartEmploy sin digitale portal, helt gratis for å finne lærlingene som passer din bedrift.
Når alt dette er gjort, kan du enkelt komme i kontakt med oss for å ta en prat om din virksomhet. Vi gleder oss til å høre fra deg!